Dinsdag 12 januari

12-01-2021

Zelf draai ik nu een paar dagen in de week de noodopvang op mijn stageschool. Hier heb ik nog meer ontdekt hoe heftig al dat thuiswerken is. Gister moesten er 9 leerlingen op 9 verschillende momenten in de juiste teamsvergadering zitten. Ik kan goed begrijpen als het thuis ook af en toe erg hectisch kan zijn. Het is dan ook heerlijk om wat activiteiten achter de hand te hebben die de kinderen zelfstandig kunnen doen. Nou, bij deze, kies wat leuks uit en zet ze aan de slag :)

Voor de jongsten

  •  Brievenpost: Okey, een activiteit die niet helemaal zelfstandig kan, maar hier komt hij. Laat je peuter of kleuter tekeningen maken voor de mensen in de buurt. Loop hierna een rondje om ze weg te brengen. Hebben zij even getekend, zijn ze hun energie kwijt en heb jij ook even een frisse neus gehaald.
  • Sorteren kun je leren: Het leukst wat de kleuters bij mij in de klas vinden is vaak toch wel helpen met opruimen. Puzzelstukjes bij elkaar vinden en de poppenkleding en verkleedkleren uit zoeken. Zoek thuis je besteklade op of een kralenbak, net wat je thuis hebt en wat je kind aankan. Zet bakjes neer en laat je kind alles sorteren. Vorken bij vorken en blauwe kralen bij blauwe kralen. Is dat ook gelijk uitgezocht.
  • Verven met watjes: Deze activiteit heeft eerder op dit blog gestaan, maar is wel super leuk. Hiervoor heb je nodig: watjes, knijpers, verf en papier. Wat ga je doen? Zorg dat de verf in een bakje of een schaaltje zit en maak de watjes vast aan de knijpers door ze te knijpen. Kleuters kunnen dit laatste ook al zelf. Dip hierna met het watje in de verf en druk het hierna op het papier. Dat is weer eens anders dan vingerverf of verven met een kwast.

Voor de oudsten

  • Black box knutselen: Hiervoor heb je een aantal voorwerpen nodig waar je mee gaat knutselen. Denk hierbij aan een lege petfles, een kapotte sok, een verdwaalde handschoen en een rietje. Stop deze allemaal in een box en zorg voor voldoende knutselmateriaal als lijm, een schaar, nietmachine etc. Hierna kan je dus gaan verzinnen wat je met deze materialen gaat maken. Een regel: je moet alles gebruiken!
  • Bewegen op muziek: Bewegen op muziek, dansen, hoe je het ook wil noemen. Het is natuurlijk één van de leukste dingen die er is. Zoek een plek in huis waar je muziek op kan zetten, bel eventueel vrienden via teams, en ga gezellig dansen!
  • Stop-motion filmpje maken: Een stop-motion film is een film die uit heel veel verschillende foto's bestaan. Deze film wordt gemaakt door iets of iemand een heel klein beetje te laten bewegen en daar dan een foto van te maken. Hieronder staat een heel leuk filmpje hierover. Maak er zelf ook één. Misschien met lego of playmobile. Succes :)