Dinsdag 5 mei

05-05-2020

Leuk om je weer terug te zien op deze pagina! Het is vandaag Bevrijdingsdag, wanneer je op straat kijkt zie je vast veel vlaggen hangen. We vieren vandaag dat we 75 jaar vrij zijn van oorlog. Daar heb ik ook een paar activiteiten mee bedacht. De andere activiteiten zijn algemener. De eerste activiteiten zijn iets ingewikkelder, maar onderaan staan activiteiten voor de allerjongsten. Natuurlijk kan je de andere activiteiten ook aanpassen tot een makkelijkere vorm!

Bevrijdingsdag 

  • Bekijk een oorlogsmonument. Gister zijn er bij veel monumenten virtuele bloemen gelegd. Bekijk ze eens via deze website. Misschien staat er wel eentje in je woonplaats.
  • Maak een slinger. Vier de vrijheid en maak een slinger. Dit kan je doen door allemaal losse stroken te knippen en deze in een rondje vast te nieten of te lijmen. Haal hierna een losse strook hier doorheen en maak deze weer vast. Op het eind heb je een mooie slinger gemaakt, hang hem op en vier dat we al 75 jaar zonder oorlog in Nederland leven!
  • Bevrijdingsdagfestival in huis. Andere jaren hadden we festivals buiten de deur, maar wie zegt dat we geen festival in huis kunnen halen? Er zijn online meerdere festivals (evt van voorgaande jaren) te vinden die je thuis kan opzetten. Natuurlijk kan je ook je eigen playlist draaien.
  • Hang de vlag(gen) uit. Een erg belangrijk ritueel om Bevrijdingsdag is het uithangen van de vlag. Hangt hij bij jullie al? Wanneer je geen vlag hebt, of het niet genoeg vindt, kan je er ook zelf één maken. Dit kan met papier, karton of misschien wel echte stof. Maak er één en hang hem erbij.
  • Maak een vlieger. Een vlieger is ook een mooi teken van vrijheid. De vlieger zweeft op de wind en kan alle kanten op. Bekijk deze video van MiniMe en ontdek hoe je je eigen vlieger kan maken.

Algemeen

  • Maak een insectenhotel. Insecten verdienen het ook om een lekker plekje te hebben waar ze kunnen schuilen. Op Natuurmonumenten.nl is uitgelegd hoe je dit kan maken. Er zijn meerder varianten, sommige zijn erg moeilijk, andere heel simpel. Bekijk ze hier eens en ga aan de slag.
  • Bedenk je eigen land. Voor deze activiteit heb je veel fantasie nodig en je moet vooral bedenken dat alles mag en alles kan. We gaan namelijk ons eigen land bedenken. Je kan een plek uitkiezen, heel zonnig of juist heel koud. Ook kan je de regels bepalen. Bijvoorbeeld dat je alleen maar eten mag eten dat begint met een P, poffertjes, pannenkoeken en pizza... Teken hierna je land.
  • Bedenk je eigen lied. Je eigen land heeft natuurlijk ook een lied nodig. Kies een leuk nummer uit en verander de woorden in dit liedje. Het is iets ingewikkelder, maar ik denk dat je het wel kan!
  • Ballonnenparade. Een activiteit voor de aller jongsten. Het klinkt zelfs als een hele eenvoudige activiteit. Blaas een ballon op en geef deze aan je peuter of kleuter. Hoe vaak lukt het om de ballon hoog te houden?
  • Autobaan met schilderstape. Ook voor de jongsten. Pak een rol schilderstape en maak rijbanen door het hele huis. Wie zegt dat de auto's beperkt moeten blijven tot het kleed?