Donderdag 17 december

17-12-2020

Beste allemaal,

Wat leuk dat jullie weer kijken op mijn blog! In de kerstvakantie zal ik elke dag een post plaatsen waarop leuke, uitdagende activiteiten geplaatst worden. Dit weer per leeftijdsgroep. Zou u mij kunnen helpen door de leeftijd of leeftijden van uw kind in te vullen in het formulier? Op deze manier heb ik mijn doelgroep beter in beeld. Er zal verder geen informatie verzonden worden, behalve die informatie die u invult.

2-4 jaar 

Ook de kinderopvang is gesloten. Gelukkig zijn er op deze website genoeg activiteiten te vinden. De komende tijd lekker in het thema 'Kerst'. Kijk gezellig mee!

 • Kerstbomen plezier: Knip een grote eierdoos in de vorm van een kerstboom. Deze kan je eventueel groen verven. Verzamel pompons of andere balletjes. Hierna kunnen de peuters de versieringen in de eierdoos stoppen. Je kan hiermee differentiëren door de kleurtjes bij elkaar te latten zetten of op grootte gaan sorteren. Maak er iets leuks van!
 • Kerstkrans knutselen: Wat is er nu mooier dan eigen gemaakte kerstversiering in de boom of voor het raam? Maak een mooie kerstkrans. Dit kan door een papierenbordje te pakken, het middenstuk eruit te snijden en hierna te gaan versieren. Pak wat verf en mooie kerstsstickers of andere versiersels. Verf eerst, laat het drogen en plak hierna de stickers erop. Tadaa, de mooiste versiering in jullie huis.
 • Rol een sneeuwbal: In huis zijn zoveel dingen die kunnen rollen. Pak een bal en ga tegenover elkaar zitten. Wil je het makkelijk maken? Zet dan jullie voeten tegen elkaar aan zodat er een afgesloten gedeelte is ontstaan. Wil je het moeilijker maken? Ga dan verder uit elkaar zitten. Rol nu de bal heen en weer. Als dit lukt kan je ook andere voorwerpen gebruiken, zoals een rond koekblik. Veel plezier!

4-6 jaar 

Jaja, de afgelopen tijd heb ik stage gelopen bij de kleuters, dus met deze leeftijdsgroep moet het helemaal goedkomen! Bij deze groep is er een afwisseling tussen de iets wat schoolse activiteiten en lekker (samen) spelen.

 • Kerstboom versieren: Gebruik hiervoor een dobbelsteen, een knijptang, pompons en de kerstboom die hierboven op de afbeelding uit een eierdoos is gemaakt. Gooi de dobbelsteen en plaats evenveel pompons op de kerstboom als je gegooid hebt. Dit doe je uiteraard met de knijptang of pincet. Succes! Je kan het!
 • Bouw een kerstboom: Je kan met zoveel dagelijkse voorwerpen bouwen. Zo kan je met lepels en vorken een kerstboom op de grond maken. Help je kleuter door een voorbeeld te tekenen. Zo ziet hij of zij welke vormen er in de kerstboom horen. 
 • Licht in de duisternis: Een leuke knutsel om het rijtje mee af te sluiten. Zoek een leeg glazen potje, een kwastje, lijm en vloeipapier. Misschien heb je dit laatste niet in huis. Gebruik dan crèpepapier, let op, als je dit nat maakt, geeft het af! Of gebruik gewoon papier wat je hierna insmeert met olie, dan laat het ook licht door. Hierna scheur je de stukjes papier en plak je deze op het glazen potje. Doe er hierna een waxinelichtje in en steek het aan. Er komt prachtig licht vanaf.

6-8 jaar 

Misschien heb je vandaag al wat schoolwerk meegekregen naar huis of heb je al lekker vakantie. In beide gevallen is er vast wel tijd om even te ontspannen met één van deze activiteiten. Veel plezier!

 • Maak je eigen kerstballen: Hiervoor heb je nodig: karton of ander dik papier, een schaar en wol. Wat ga je doen? Maak een mooie cirkel op het papier, misschien kan je hiervoor een kopje gebruiken. Knip hierna de zijkanten in, zoals je dat op de afbeelding hieronder ziet. Wikkel hierna de wol door deze gaatjes en maak je eigen kerstballen. Op het voorbeeld hebben ze meerdere kleuren gebruikt. Je kan ze natuurlijk ook eerst verven voordat je de wol eromheen doet. Succes!
 • Schrijf een lieve kaart: In deze donkere dagen voor kerst is het extra belangrijk om lief voor elkaar te zijn. Schrijf een mooie kaart en stuur deze aan iemand die het nodig heeft. Je Opa of Oma, een buurvrouw of het gezin dat net verhuisd is.
 • Sneeuwballen bowling: Zoek voor deze activiteit een plek waar je een bal kan rollen zonder dat er iets kapot gaat. Denk aan de gang of een lege plek op zolder. Pak een paar lege flessen of blikken en zet deze op de grond neer. Pak je (sneeuw)bal en rol deze tegen de flessen/ blikken aan. Hoeveel rol jij er om?

8-12 jaar

Ook voor jullie is het een aparte tijd. Jullie wil ik uitdagen om niet alleen achter je laptop/ telefoon/ game te zitten, maar ook echt wat te gaan doen. Wat dan? Bekijk de volgende activiteiten en kies wat uit!

 • Bucketlist: Wat wil je deze vakantie allemaal gaan doen? Bedenk niet wat er niet kan, maar kijk wat er wel allemaal kan. Door hierover na te denken, kom je erachter dat er veel meer kan dan je denkt.
 • Bel Opa of Oma eens op: Ook Opa's en Oma's mogen ineens wat minder. Vrolijk ze eens op door ze te bellen. Daar worden jullie allemaal een stuk blijer door.
 • Maak je eigen kerstboom: Yes, dit kunnen jullie. Bekijk de foto hieronder en maak je eigen kerstboom. Hiervoor heb je nodig: Een plaat met hout, spijkers, een hamer, wol, een potlood en eventueel een uitgeprinte kerstboom. Wat ga je doen? Teken een kerstboom op de plank met hout. Ben je, net als mij, niet zo'n tekentalent? Leg dan de uitgeprinte kerstboom op je hout en plak hem vast. Vraag hierna even hulp aan papa of mama als je aan de slag gaat met de hamer. Sla hierna, voorzichtig, de spijkers op verschillende punten op het papier en hout vast. Let op, doe dit op ieder punt waar een hoek is en op een paar plaatsen op de lijn ertussen. Bekijk het voorbeeld nog eens goed. Hierna kan je het papier weghalen. Wanneer dit gedaan is, bindt je de wol vast aan 1 spijker en ga je van spijker naar spijker. Zorg in elk geval dat de zijkanten goed zijn afgesloten, dus daar waar de lijn zat. Zo, een hele uitleg, maar nu kan je het wel!