Donderdag 26 maart

26-03-2020

Goedemorgen! Weer een nieuwe dag, met een nieuwe blog vol leuke (spel)ideeën om je vandaag mee te vermaken. Misschien zit er ergens een beetje overlap met dat wat er al een keer op het blog heeft gestaan, maar dan doe je het gezellig nog een keertje!

2-4 jaar

Hoi hoii, zeker voor deze leeftijd zit er wat herhaling in de activiteiten, gelukkig vinden peuters herhaling helemaal geweldig, dus dat komt mooi uit.

 • Verven met water. Hiervoor heb je een schone kwast, een bakje of emmertje water en een buitenomgeving nodig. Door het water zal de stoep of muur verkleuren en lijkt het net of er geschilderd is. Het mooie is dat het water verdampt en je er daarna niets meer van ziet.
 • Modder- of zandtaartjes maken. Wanneer je een muffinbakblik of vormpjes meegeeft, zal dit spel nog verder uitgebouwd worden.
 • Bowlen met lege flessen en een bal. Om ervoor te zorgen dat de flesjes blijven staan, kan je ze vullen met wat water of stenen.

4-6 jaar

Ook voor de kleuters een activiteit die al eerder op het programma stond. De andere activiteiten zijn nieuw. Vandaag gaan we van alles doen rond het thema patronen.

 • Boomtekenen. Voor deze activiteit heb je een boom, papier, tape en krijt of potloden nodig. De bedoeling is om het papier strak om de boom heen te plaatsen, op kleuterhoogte, en deze vast te tapen aan zichzelf, anders werkt het tape niet. Daarna kan de kleuter op het papier gaan tekenen zodat het patroon van de boom tevoorschijn komt. Is dit patroon bij elke boom hetzelfde? Test het eens uit.
 • Teken zelf een patroon en laat de kleuter via stukjes papier dit overnemen. Er verschijnt een soort mozaïek met het patroon. Misschien kan de kleuter zelf wel veel mooiere patronen leggen, varieer ook in kleuren en vormen.
 •  Ook met fruit kan je patronen leggen, doe dit bijvoorbeeld met een fruitspiesje. Hoeveel verschillende kan je maken met 3 stuks fruit?
 • Sommige dieren hebben ook patronen, bijvoorbeeld de zebra. Bekijk de volgende video en kom erachter waarom zebra's zoveel op elkaar lijken. https://schooltv.nl/video/zebras-waarom-lijken-ze-zo-op-elkaar/ 

6-8 jaar

Voor jullie heb ik het thema 'de wereld' bedacht. Een thema waar we misschien morgen ook nog mee verder gaan, want er past zoveel in.

 • Pak een blaadje en teken de wereldkaart zoals jij denkt dat hij eruit ziet. Zoek daarna een plaatje van de wereldkaart op en vergelijk de kaarten eens.
 • Video's van Studio Snugger zijn altijd leuk om te kijken. Vandaag een linkje naar de vraag 'Wordt de aarde te zwaar?' Bekijk de video en denk gelijk mee, is het snugger of kletspraat? https://schooltv.nl/video/wordt-de-aarde-te-zwaar-clipje-uit-studio-snugger/ 
 • Verkleed je als iemand uit een ander werelddeel. Waarom zien die mensen er zo uit? Zoek het eens op.
 • Een leuke vervolgopdracht nu je weet hoe de wereldbol eruit ziet. Pak een papier in 3 verschillende kleuren en kies een stukje aarde uit dat je wilt gaan mozaïeken. Om het allemaal iets duidelijker te maken heb ik een foto hieronder neergezet.

8-12 jaar

En ook speciaal voor jullie weer een stukje met ideeën. Hier komen ze dan.

 • Maak een XXL bordspel. Plak een heel hoop blaadjes aan elkaar of vraag om een oud laken en schilder of teken hier je favoriete spel op.
 • Maak een mooie kaart voor de buren. Misschien heb je dit al eens gedaan, maar een tweede kaart kan geen kwaad!
 • Omdat je nu veel binnen zit, heb ik een leuk set oefeningen die je thuis kan doen. De video is wel in het Engels, maar de poppetjes doen het ook voor, dus die kan je gewoon volgen.  https://www.youtube.com/watch?v=oc4QS2USKmk