Dinsdag 17 maart

17-03-2020

De scholen zijn nu een dag dicht, misschien vond je die eerste dag nog wel leuk, maar zeg nu eerlijk, is die Playstation nog steeds zo leuk? En heb je nu al je derde boek uitgelezen? Vandaag is de eerste dag dat je je kan vermaken met de opdrachten van dit blog. Elke dag probeer ik 3 tot 5 opdrachten per leeftijd online te zetten zodat je toch nog iets kan doen. Hoe leuk is het om deze opdrachten samen met je broertje of zus te doen? Doe je best en wees een beetje lief voor elkaar :)

2-4 jaar

De kinderen uit deze leeftijd zijn of altijd al thuis, of gaan naar de opvang of peuterspeelzaal. Voor ouders kan het best even wennen zijn om iets te verzinnen waar deze kinderen mee kunnen spelen en in zekere zin nog iets van kunnen leren.

 • Pak een oude, het liefst een grote doos uit de schuur en geef je peuter een paar kleurpotloden. Je peuter zal zich een hele poos vermaken door de hele doos in te kleuren. Misschien heeft de peuter in het begin nog wat stimulans nodig en zal je mee moeten spelen, maar dit is een activiteit die een peuter zelfstandig kan doen.
 • Nog een creatieve opdracht: gebruik een hersluitbaar zakje en doe hier een beetje verf in. Doe het zakje dicht en plak het aan de tafel vast, nu zal je peuter heerlijk kunnen verven zonder dat het hele huis onder zit.
 • Wanneer het mooi weer is, wat het bij mij op dit moment is, kan je je peuter een potje water geven en een kwast. De peuter zal buiten kunnen verven en door de zon verdwijnt de tekening weer. Natuurlijk is het belangrijk om wel op te letten waar je peuter heen gaat, want in het spel kan het zomaar de straat oversteken.

4-6 jaar

Veel kinderen uit deze categorie zullen zich ook nog prima vermaken met de opdrachten die bij de peuters staan. Toch zullen sommige kinderen toe zijn aan iets meer uitdaging. 

 • Sorteren is iets waar deze leeftijd zich uren mee kan vermaken. Gooi je knopen verzameling om en laat je kleuter deze sorteren. Dit kan natuurlijk ook met andere spullen of smarties die je thuis hebt liggen. Let hierbij op of het scherp is en of je kleuter nog veel in zijn of haar mond stopt. Wanneer de kleuter lekker bezig is, kan jij weer verder met je werk!
 • Mega ketting maken; de kleuter heeft nodig: een stuk touw en een heel hoop wc- en keukenrollen. Leg als ouder in het uiteinde een knoop zodat de rollen er niet vanaf vallen. Wanneer je geen wc-rollen verzameling hebt, kan je ook gewone kralen pakken. Dit laatste is ook nog eens goed voor de fijne motoriek.
 • Lettermozaïeken; dit idee heb ik gevonden op  https://www.mamaliefde.nl/ het idee hiervan is dat de kleuter een blad krijgt waar zijn of haar naam op geschreven staat en strookjes of blokjes papier. De kleuter plakt met lijm de stukjes papier op de letters van zijn of haar naam en zo verschijnt de naam van het kind. Bekijk ook de foto voor een visuele uitleg.

6-8 jaar

Ja, eindelijk. Jullie zijn ook aan de beurt. Bedankt voor het doorlezen. Bij deze 4 gave opgaven die jullie kunnen doen!

 • Maak je eigen bordspel. Denk hierbij aan ganzenbord, mens-erger-je-niet of een speurtocht. Het leukste is natuurlijk als je deze ook gaat spelen. Wie gaat er winnen?
 • Tover het huis om tot restaurant, maak de tafel netjes en maak een menu kaart. Vraag je ouders even wat jullie gaan eten zodat de menukaart wel klopt.
 • Bekijk de volgende video van Schooltv, snugger of kletspraat. https://schooltv.nl/video/hoe-zie-je-waar-de-grens-loopt-tussen-twee-landen-clipje-uit-studio-snugger/#q=landen. Is het echt zo of is het kletspraat? Teken wanneer je dit filmpje heb gezien de vlaggen van Nederland, België en Duitsland.
 •  Maak een mooie kaart voor één of meer van je oudere buren. Zo voelen ze zich een beetje minder alleen. 

8-12 jaar

En ook voor jullie als oudsten heb ik een paar leuke opgaven bedacht die jullie uit kunnen voeren.

 • Ook voor jullie is het leuk om je eigen speurtocht of spel te maken. Bij de speurtocht kan je ook nog een flyer maken zodat je je buurkinderen weten dat ze een speurtocht kunnen lopen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat jullie met z'n allen deze speurtocht gaan lopen, doe dit in kleine groepjes zodat je niet met teveel mensen bij elkaar bent.
 • Bekijk de volgende video: https://schooltv.nl/video/hoe-komen-landen-aan-hun-naam-vernoemd-naar-hun-ontdekker/#q=landen en teken alle vlaggen van alle landen die in dit filmpje voorbij komen. Weet jij nog van welk land welke vlag is?
 • Maak een mooi gedicht voor de ouderen in je straat. Op deze manier voelen ze zich een beetje minder alleen.
 • Verzorg een lekkere lunch of tussendoortje voor je ouders. Zo kunnen zij aan het werk blijven en heb jij ook weer wat te doen!
 • Bekijk eens een paar filmpjes over vingerhaken en leer jezelf dit. Zo maak je prachtige versiering voor in je eigen kamer. Bijvoorbeeld de volgende video https://www.youtube.com/watch?v=wE4QIOc3EBc