Vrijdag 24 april

24-04-2020

Leuk dat je weer op zoek bent naar nieuwe ideeën. Ook vandaag staat er weer een mooie blog voor je klaar. Lees het, kies iets leuks uit en ga lekker aan de slag. Onderaan deze post zullen ook ideeën voor het weekend staan!

2-4 jaar 

 • Beestjes zoeken. In je tuin, galerij of straat wonen super veel beestjes. Til wat plantenpotten of stenen op en ga op zoek. Wat is er allemaal te vinden bij jou in de buurt?
 • Lekkende beker. Een activiteit voor verkoeling en het kwijtraken van energie. Wat heb je nodig? Een plastic wegwerpbeker, een mes, twee emmers waarvan er 1 gevuld is met water. Wat ga je doen? Prik een paar gaatjes in de beker en zet de emmers een stukje uit elkaar. Geef je peuter de beker en laat hem of haar het water van de ene naar de andere emmer brengen.
 • Flessenkunst. Knutselen, maar dan net even anders. Wat heb je nodig? Een lege petfles, een bordje, papier en verf. Wat ga je doen? Leg de verf in het bord en stempel met de petfles in de verf. Druk hierna de petfles op het papier en tadaa, het lijken net bloemen!

4-6 jaar 

 • Kaboutersoep. Wat heb je nodig? Een emmer, een outfit die vies mag worden, spullen uit de natuur bijvoorbeeld blaadjes, takjes en aarde, kommetjes en een soeplepel. Wat ga je doen? Verzamel eerst alle ingrediënten voor de kaboutersoep, gooi ze hierna in de emmer en roeren maar. Daar wordt een heerlijk soepje gemaakt!
 • Kleurendobbelsteen. Wat heb je nodig? Een dobbelsteen, 6 verschillende kleuren papier en een plakbandje. Wat ga je doen? Knip uit de 6 kleuren papier een stukje dat precies op de dobbelsteen past en plak deze vast. Hierna gooi je met de dobbelsteen en moet je iets zoeken met de kleur die bovenop ligt. Ook een geschikte activiteit om buiten te doen. Het vraagt even wat voorbereiding, maar zodra de dobbelsteen af is, kan je kleuter zelf aan de slag.
 • Wollige stenen. Stenen en wol maken samen een leuke combinatie. Wat heb je nodig? Steentjes en wol. Wat ga je doen? Wikkel de wol rond de stenen en maak er zo figuren van. Misschien kan je er plakoogjes op plakken of teken je er iets op. Verzin iets leuks!

6-8 jaar 

 • Vogelgefluit. Even iets om lekker mee te ontspannen, want het leven is al druk genoeg. Zoek een rustig plekje buiten en leg je handdoek of een stoel neer. Ga lekker zitten, sluit je ogen en luister goed. Wat hoor je allemaal om je heen? Hoor je vogels? Welke geluiden maken ze? Lopen er mensen? Of hoor je alleen het waaien van de wind?
 • Spinnenweb maken. Wat heb je nodig? Een bol wol en een hoop bomen bij elkaar. Heb je geen bomen in de buurt? Gebruik dan tuinstoelen of iets anders. Wat ga je doen? Maak een reuze spinnenweb, pak de bol wol en gooi hem naar de volgende boom. Loop naar de boom toe, en wikkel hem er omheen. Gooi hierna naar de volgende boom. Ga zo even door en je spinnenweb is af!
 • Fotolijst versieren. Wat heb je nodig? Een oud fotolijstje, verf en kwast. Wat ga je doen? Haal het fotolijstje uit elkaar zodat het glas eruit is. Verf hierna het fotolijstje in je favoriete kleuren. Wil je strakke lijnen? Gebruik dan schilderstape waarmee je vlakken kan afplakken. Veel schilderplezier!

8-12 jaar 

 • Bloemen vouwen.  Wie wordt er nu niet blij van mooie bloemen? Deze bloemen kunnen we ook vouwen. Bekijk de onderstaande video hoe je deze prachtige bloemen vouwt. Succes! 
 • Zonnewijzer. Speel je ook wel eens buiten zonder horloge? Om dan toch te weten hoe laat het is, kan je bijvoorbeeld een zonnewijzer maken. Kijk op de site van Natuurmonumenten hoe je dat doet! 
 • Koningsdag. Waar komt die traditie van Koningsdag eigenlijk vandaan? Dit filmpje legt het erg goed uit. En hoeveel weet jij eigenlijk over Koningsdag? Doe hier de quiz! Wanneer je een vraag hebt beantwoord, krijg je een leuke video te zien. Echt een aanrader!

Weekend

 • Hinkelpad door de straat. Dit idee heb ik een beetje afgekeken toen ik een rondje door mijn wijk liep. In de Julianalaan hebben bewoners een super leuk hinkelpad door de straat gemaakt met allemaal verschillende opdrachten. Hoe leuk is dat? Iedereen die door deze straat loopt kan spring- hinkel- en balansoefeningen doen. Echt heel tof gedaan. Dit kan je natuurlijk ook in je eigen straat maken!
 • Stoepkrijt maken. Dit idee heb ik via een collega binnen gekregen. Het komt van de facebook groep Het Groen. Bekijk de afbeelding hieronder wat je er allemaal voor nodig hebt. Maak het gips zoals op de verpakking staat aangegeven. Roer door het gips een flinke scheut plakkaatverf en giet het in lege wc-rollen (wel de onderkant dicht plakken 😉) of in siliconen-vormpjes. Even drogen en krijten maar! Echt een heel leuk idee!
 • Fotospeurtocht. Dit idee vergt wel een beetje voorbereiding. Maak foto's van verschillende stukjes in het huis. Laat deze foto's één voor één zien en kijk wie het snelst het plekje in huis heeft gevonden. Hiermee kan je variëren in moeilijkheidsgraad.
 • Denkboek 4 en 5 mei. De scholen gaan niet voor 11 mei open, om toch wat te doen aan commissie 4 en 5 mei heeft de mogelijkheid om online het boek door te bladeren (zie link). Verder zijn er online lessen (zie link).