Woensdag 18 maart

18-03-2020

Alweer de tweede post met leuke ideeën. Vandaag is het in het grootste deel van Nederland droog. Dus gelukkig kunnen we ook wat activiteiten buiten doen. 

Let goed op elkaar en wees een beetje lief voor elkaar! Samen lukt het ons om ons hier doorheen te slaan.

2-4 jaar

Gister waren er vooral creatieve opdrachten voor deze leeftijd. Vandaag zal ik iets gevarieerdere opdrachten erin zetten, zodat voor ieder kind iets te doen is.

 • Maak samen een tent in de woonkamer of slaapkamer. Wanneer kinderen in een nieuwe omgeving komen, zal dit ook ander spel uitlokken. Je kan als ouder het spel verreiken door een slaapzak of kussens neer te leggen. Grote kans dat je peuter zichzelf kan vermaken in deze tent.
 • Toch nog een creatieve opdracht, namelijk het maken van kaarten voor ouderen in de buurt. Je peuter zal misschien de essentie nog niet begrijpen, maar is wel al bezig met iets liefs doen voor de ander. Het is misschien verstandig om de kaarten niet persoonlijk langs te brengen, maar door de brievenbus te bezorgen.
 • Ballonnen doen het ook altijd goed bij kinderen. Bij peuters is het nog knap lastig om die ballon omhoog te houden. Lukt dit?

4-6 jaar

De ideeën van de peuters zijn weer te gebruiken bij de kleuters. Maar ook hierbij weer wat extra ideeën voor de kleuters. In deze activiteiten heb ik het thema mijn lijf gebruikt.

 • Pak een groot stuk papier of de achterkant van een rol behang. Trek je kleuter om, misschien heeft hij of zij een broer of zus die dit kan doen. Daarna kan je kleuter zijn omtrek in gaan kleuren door zich eraan te gaan spiegelen. Hoe zie ik er eigenlijk uit? Welke kleur broek heb ik aan? Etc.
 • Je kan ook lekker meedansen op het nummer 'Mijn Lijf' van minidisco  https://www.youtube.com/watch?v=R--_jvaFZZ4. Ook nog leerzaam om te leren waar alle lichaamsdelen zitten.
 • Zet een felle lamp neer voor een muur. Laat de kleuters zien hoe je met schaduw kan spelen. Betrek ook het speelgoed hierbij. Wanneer je kleuter het principe door heeft, kan hij of zij hier zelf verder mee experimenteren.

6-8 jaar

Gister hebben jullie je eigen restaurant kunnen maken of zijn jullie bezig geweest met de landen en grenzen. Vandaag is het thema water, hier zijn allemaal nieuwe activiteiten die je kan doen.

 • Houd een bootrace. Hiervoor moet je natuurlijk nog wel even een boot maken. Is er niemand waar je tegen kan racen? Bekijk dan op welke manier je boot het snelst aan de overkant is. Vergeet je boot ook niet te versieren!
 • Bekijk en volg de stappen in de volgende video en maak vies water een stuk schoner. Wanneer je vies water pakt, vraag dan wel even om hulp. Voor je het weet lig je zelf in de sloot...  https://schooltv.nl/video/water-schoonmaken-hoe-kun-je-zelf-water-schoonmaken/#q=water 
 • Pak een beker water en een kwast. Let op dat de kwast wel goed schoon is. Hiermee kan je de mooiste tijdelijke kunstwerken op de stoep maken. Kijk maar eens hoe lang het blijft staan. Hoe komt het nu dat het na een poos niet meer te zien is?
 • Nu je toch zo lekker bezig bent met water, pak de gieter, en in mijn geval ook een handdoek en vraag welke planten er water moeten hebben. Scheelt je ouders ook weer wat werk!

8-12 jaar

Gister hebben jullie al een lief gedicht aan je buurvrouw kunnen schrijven en voor jullie ouders gezorgd. Heel goed bezig, blijf op elkaar letten! 

 • In deze rare tijd zijn vriendschappen iets waar je heel erg blij mee kan zijn. Verras je vrienden dan ook met een leuk vriendschapsarmbandje. In de link kan je zien hoe je ze maakt. https://www.youtube.com/watch?v=dFIZwszK9tQ 
 • Bepaal op welke manier jij het beste papieren vliegtuigje kan maken. Hoe moeten de vleugels en hoe de neus van het vliegtuig? Veel succes! Houd bijvoorbeeld de afstand bij met een rolmaat. Kijk wel uit voor de mensen en de auto's om je heen.
 • Schrijf je eigen verhaal of strip.
 • Tip voor morgen, zoek alvast een oude spijkerbroek of t-shirt! :)